Algemene vergadering in kasteel Poeke

Tekst: Lieve Verhulst. Illustraties: diverse auteurs

Een organisatie van VBV afdeling De Leie

 

Wie gaat nu bonsai tentoonstellen in een kasteel? Dat was een vraag die werd gesteld… Wel, afdeling De Leie deed dat! In een indrukwekkend waterslot, een beetje in verval, gelegen in een bosrijk park, was dat een prachtige setting voor onze bomen. (Het kasteel wordt trouwens de komende jaren gerenoveerd.)

Het werd een groot succes! De locatie, de zon, het enthousiasme van medewerkers, leden en bezoekers; de bomen; de sfeer; … alles zat mee!

Heel goed voorbereid en met medewerking van het grootste deel van onze leden begonnen we aan de opbouw. Op die manier slaagden we erin om op 1 dag alles een plaats te geven. Presentatietafels werden, langs de brede statige trap, naar boven gesleurd en zorgvuldig bekleed. De cafetaria werd in gereedheid gebracht; verzorgd aangekleed; ook dit was belangrijk!

 

Iedere toegankelijke ruimte boven en beneden straalde een eigen atmosfeer uit. Via de ingang, waar enkele handelaren in bonsai-gerelateerde producten hun waar tentoonstelden, kwam je in de centrale inkomhal. Hier werden de grootste bomen tentoongesteld. Enkele uitzonderlijke exemplaren, waarvan sommige soorten welk je niet vaak tegenkomt op een clubtentoonstelling. Een beeldhouwwerk, groot in zijn eenvoud, stond centraal en vulde het geheel. Een line-up die het verhaal vertelde van ontstaan-groei-bloei-verval; ook dit is de realiteit! ‘There is a solution for everything, exept for the world!’

Om de andere bomen te zien moest je naar de eerste verdieping. Daar vond je een lange brede gang, de ruimtes die bewoond werden door de vroegere concierge, de slaapkamer van de barones, de kapel… welke een aparte uitstraling had. Een variatie van stijlen en soorten en maten konden aanschouwd worden. In totaliteit een goeie 65 bonsai bomen op bonsai-stands, de meeste voorzien van een accent. Alle bomen waren verzorgd gepresenteerd; onze leden hebben echt hun uiterste best gedaan om de bezoekers van hun bonsai te laten meegenieten!

Niet te vergeten: een groot aantal suiseki; kusamono; een hoek ‘van startplant tot bonsai’; beeldende kunst die de setting vervolledigden; en een zijsprong ‘karikadieren’. Daarnaast, een plek om onze overleden leden te herdenken in de bomen die van hen geërfd werden.

Op zaterdagnamiddag ontvingen we Nik Rozman die een demonstratie gaf op een Juniperus. Een niet zo moeilijke startboom door hemzelf gekozen, het eindresultaat lag vooraf min of meer vast. Nik legde uit hoe hij te werk ging gaan. De levenslijn werd duidelijker zichtbaar door de shari nog te verlengen en de takken werden uitgedund. De boom werd gekanteld zodat het verloop van de stam mooier tot uiting kwam. Tenslotte volgde het bedraden van de takken en het plaatsen van de plateau’s. Yannick Kiggen nam de vertaling voor zijn rekening.

Diezelfde namiddag volgden enkele ‘bonsaibeginners/geïnteresseerden’ een basisworkshop bij Jelle Ferwerda. Ook op zondag waren er workshops bij zowel Nik als Jelle. De deelnemers gingen tevreden huiswaarts; met nieuwe ideeën en oog op een verdere toekomst voor hun boom in gedachten.

Het weekend was voorbij in een oogwenk. Op zondag werd alles in een georchestreerde orde en met voltallige medewerking van de leden van de club terug afgebroken. We kunnen hen niet genoeg bedanken; dat alles zo vlot verlopen is, is vooral door hun medewerking!

We ontvingen heel veel lof en felicitaties tijdens het weekend en ook nadien. Er werd nog veel over nagepraat en met voldoening aan teruggedacht. We kijken al uit naar een volgende editie! Wie weet wat we dan uit onze mouw schudden?

Video

Jelle Ferwerda maakte naar aanleiding van het evenement een video.

Deze kan u hier bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=eZEod0qn_C0