
Zaden
De opkomst was dit jaar nauwelijks dertig procent. En de zaailingen zelf doen het maar matig. Die welke er wel staan zijn gezond maar zullen een stuk kleiner zijn dan die uit het zaaibed van vorig jaar. En dat ondanks dezelfde groeiomstandigheden. Mindere kwaliteit van het zaad?
Zaailingen 1 jaar
De planten zijn een heel stuk doorgegroeid. Vooral in de top zijn er heel wat vitale takken bijgekomen. De krachtige groei bovenaan verhindert de ontwikkeling van lage gesteltakken. En die hebben we eigenlijk nodig om de kruin van een kleine of middelgrote boom op te bouwen.
Anderzijds zorgen die krachtige takken ervoor dat de stam iets sneller dik wordt.
Er moet absoluut gedund worden. Het zal in elk geval een evenwichtsoefening worden. Zowat alles wegnemen in de top zorgt voor lange gesteltakken onderaan. Goed als men een shohin wil maken maar weinig stamverdikking. En andersom natuurlijk.
Wat wel kan en moet is het selecteren van precies tegenoverstaande takken. Bij de kleinste boom is dat goed te merken. De grote linkse tak moet weg. Dat zorgt meteen voor een goede afwisseling – links rechts – van zijtakken.
De toppen mogen blijven zitten. Die’ zorgen voor een krachtige doorgroei, iets wat de stamverdikking te goede komt.
Bovendien verdraagt een Acer palmatum het zeer goed als de stam later fel ingekort wordt. Mits de juiste behandeling zal de wonde snel dichtgroeien.
Verdere keuzes zijn nog niet nodig.
Deze planten worden nog niet gekweekt in functie van een bepaalde stijl of grootte. De verdere ontwikkeling, vermoedelijk over drie jaar of zelfs meer, zal uitwijzen in functie van welke vormgeving snoei en selectie nodig zal zijn.
Tijdens de periode van grote hitte kregen de planten geen meststof. Ze stonden onder een schaduwnet om bladverbranding te vermijden.




Marcot 2021
Gematigde groei, maar de plant ontwikkelde wel een aantal kleine nieuwe twijgen, ook in de top. Het wordt dus stilaan mogelijk om een kruin op te bouwen.
Daarom werd er een selectie gemaakt van de takken.
Acer palmatum maakt gemakkelijk nieuwe takken in de oksels. Die gingen er allemaal uit. Verder ook al de fout geplaatste takjes en die welke dubbel staan.
Na de snoei valt op dat er op de hoofdstam, de zone boven de snoeiwond, er geen zijtakjes zijn. Door de snoei kan het licht nu op die plaats komen en is de kans zeer groot dat er wel knoppen zullen uitlopen.
De oude snoeiwond is te zichtbaar. Wat later op het seizoen, als de sapstroom stilvalt, zal die zone met een holle beitel uitgehold en glad gemaakt worden om daarna te behandelen met een wondpasta.
Marcot 2019
Deze marcot evolueert beter dan die uit 2021. Verdere opbouw met fijne twijgen zet zich snel door. In die mate zelfs dat er te veel takjes zijn.
Een selectie is nodig. En die selectie volgt de klassieke regel:
- Twee takjes die op dezelfde plaats ontspringen, de’ onderste mag blijven staan.
- Tegenoverstaande takken. Selecteer bij horizontale takken de onderste om zo de horizontale beweging verder te zetten met een mooie curve.
- Bij een overdaad aan takjes: laat onderin de kruin de dikste takjes staan, bovenaan net andersom.
De contouren van de kruin werden bijgewerkt. Eén tak mag echter doorgroeien om de kruin wat hoger te maken. Nu is die nog te vlak.




Vlotstijl
Deze plant heeft het bijzonder goed gedaan. De toppen groeiden uit en dat zorgde voor een merkbare stamverdikking.
De top van de kruin is echter een warboel geworden en absoluut te zwaar.
Vandaar dat de toppen zowat helemaal weggenomen werden. Twee nieuwe takken mogen in hun volle lengte blijven staan. Die takken moeten volgend jaar zorgen voor een kruin met een minder vlakke bovenlijn. Helemaal rechts mag nog een derde takje blijven staan. Dit heeft niet als doel om een hogere kruin op te bouwen maar om het stammetje te laten verdikken. Eind volgend jaar zal die tak helemaal weg moeten.
De kruin werd verder een beetje uitgedund volgens de regels die hierboven werden beschreven. Dat was echter slechts beperkt nodig. Alle kracht was naar de toppen gegaan.
Stronk uit 1986
Net als bij het vlot zit de groei van de laatste maanden vooral in de top.
De aanpak is hier helemaal anders.
Het doel is om een hogere meerstammige bonsai op te bouwen.
Daarom mag de krachtige top van elk stammetje, zeven stuks, blijven staan.
Voor de rest is het gewoon uitdunnen en selecteren zoals reeds eerder beschreven.
Omdat al die stammetjes ook moeten verdikken, gaat de plant voor twee jaar in een veel ruimere pot.
Bij alle planten is er levermos aanwezig. Dat is het gevolg van veelvuldig water geven en de plaatsing onder schaduwnet. Als het grondoppervlak droog staat gewoon wegborstelen met een borstel met stijve haren.


Geef een reactie