Dit is een voorbeeldartikel uit ons tijdschrift.
Wenst u alle artikels te lezen? Word dan vandaag nog lid.

Veelstammig bos samenstellen

Realisatie: Marc De Beule, Eric Delespesse Beeld: Marc De Beule

Bossen bestaan er in vele soorten. Bonsaika maken die meestal als kleine groep, als landschapselement zeg maar. Bij het type bos in dit verhaal wil men een zeer groot bos weergeven, een woud zeg maar. De veelheid van stammen en stammetjes moeten daartoe bijdragen. Maar later zal ook het geheel van de kruin, de vele kruintjes dus, het karakter van het geheel gaan bepalen. Is die kruin veel breder dan hoog, dan ontstaat het beeld van een groot bos veraf. En dat is waar we met deze aanplant naartoe willen.

De eerste stap in een beeldverhaal.

1.

Zaailingen van twee à drie jaar oud. Gekweekt in pot om ze niet te zwaar te laten worden. Een dun stammetje kweken was het doel. Zijtakken zijn nog niet nodig.

2.

Zaailingen van 2022. De opkomst was in 2022 zeer onregelmatig. De planten zelf zijn niet echt krachtig en verschillen sterk in dikte en lengte. Ze zullen enkel dienen om aan te vullen.

3.

Boompjes van vier en vijf jaar oud in de volle grond. Dat worden, de meeste toch, de hoofdbomen.

4.

Dit boompje is niet geschikt voor de bosbeplanting die we op het oog hebben. Voor deze samenstelling gaan we enkel voor kaarsrechte stammen.

5.

In eerste instantie wordt de wortelkluit onder handen genomen. Alle grond moet weg. Dan volgt een selectie van wortels. Die welke recht naar beneden gaan moeten weg. Meer dan vijftig planten passeren zo de revue.

6.

Na de snoei. Nu nog even de wortelkluit uitwassen.

7.

De meeste takjes moeten weg. Zeker als er twee overstaande takken zijn, zoals op de foto, moet er één verdwijnen. Acer loopt gemakkelijk uit. Om makkelijk te werken haal ik zelfs alle takken weg.

8.

Klaar voor de volgende stap.

9.

Alle boompjes komen in draad, tenminste de stam. Doel is om er kaarsrechte stammen mee te vormen. En later, na de aanplant, om ze een lichte curve te geven richting licht.

10.

Vooraf werd een soort schaal gemaakt. In dit voorbeeld met een houten plaat afgewerkt met randen van isolatiemateriaal. Uiteraard zijn er gaten in de bodem. Om de planten vast te zetten werd gekozen voor koordjes, die snijden niet in de wortels eens die gaan verdikken. En dat kan snel gaan bij Acer. Bovendien rotten ze na en jaar weg. Tegen dan staat alles vast in één grote wortelkluit.

11.

Op alle gaten komt een gaasje.

12.

Alle boompjes staan klaar. Netjes in groepjes volgens dikte. De wortels staan in vochtige grond. Het aanplanten kan een tijdje duren vandaar dat beschermen tegen uitdroging nuttig is.

13.

Zoals altijd komt er eerst een laag met een grover grondmengsel. In dit geval 80 % Akadama en voor de rest een goede en gezeefde potgrond. Dat laatste is aanbevolen als men werkt met jonge planten die nog geen fijne wortelkluit hebben. Later, over twee jaar vermoedelijk, zal het verpotting met zuiver akadama worden.

14.

Plaats de grootste bomen. Let op de diepte, plaats ze nooit op dezelfde rij. Ook de afstanden moeten verschillen.

15.

Tweede ronde. PLaats nu de bomen van de groep middelgroot. Let nog niet op de helling. Bij het afwerken kunnen ze nog in de juiste richting gezet worden.

16.

Vul telkens aan met een beetje grond en werk die goed tussen de wortels. Ga zorgvuldig tewerk!

17.

Vul nu aan met kleinere bomen. Vermits er nu reeds veel grond aanwezig is kan men beginnen met het juist zetten van de bomen. Denk aan de richting. Niet kruisen. Alle bomen zoeken naar licht, ze waaieren dus een beetje uit.

18

De grond zorgvuldig inwerken en de helling van de boom corrigeren.

19.

Na het aanvullen met grond en eerste correctie van de helling.

20.

De stammetjes worden nu één voor één gebogen zodat een lichte waaiervorm ontstaat.

21.

De grond werd bedekt met een laagje versneden sphagnum mos. Tenslotte werden de stammen op lengte gezet. De dikste bomen zijn uiteraard het hoogst

22.

De verse aanplant staat nu op de bank. Door en door gieten is noodzakelijk. Dat voorziet niet alleen van voldoende water, maat het spoelt ook het fijne stof uit de akadama.

23.

Materiaal voor een gelijkaardig bos. Deze drietandsesdoorns hebben wel al een goede vertakking. Het resultaat zal dan meteen een rijper bos zijn. Tijdens de aanplant moesten wel een pak gesteltakken en secundaire takken verdwijnen.Demo van Takayama tijdens het wereldcongres in Saitama, 2017.

24.

Het resultaat na de demo. Als men werkt met dergelijk geavanceerd materiaal komt men uiteraard sneller tot een dergelijk topresultaat.

Nazorg

Enkele aandachtspunten voor de toekomst:

  • Bescherm tegen wind. De boompjes staan nog niet vast.
  • Hou de bedrading in de gaten, bij Acer groeit die snel in. Verwijder op tijd. Opnieuw bedraden is meestal niet nodig.
  • Vermoedelijk zullen enkele boompjes afsterven. In de regel is dat niet erg, in ons voorbeeld staan 52 bomen. Indien echt nodig kan men in het najaar boompjes bij planten.
  • Controleer in de zomer de richting van de bomen. Zowel links/rechts als voor/achter. Corrigeer zo nodig met spandraden, gebruik bij voorkeur koord.
  • Bemest regelmatig.
  • Pas geen snoei toe tijdens het eerste snoeiseizoen. De wortels hebben groeikracht nodig.
  • Volgende winter kan men het teveel aan takjes wegnemen.
  • Herhaal dit een tweede groeiseizoen.
  • Na twee tot drie groeiseizoenen kan het bos in een gepaste schaal en kan de verfijning beginnen.
  • Dergelijke bossen kan men verder vormen enkel en alleen door te snoeien.
  • Mos is pas nodig als het bos in zijn definitieve pot staat. De eerste twee jaren is bescherming met een laagje sphagnum voldoende.
Ritme

Een bos met Chamaecyparis obtusa, hinoki. Bemerk ook hier de uitwaaierende bomen.

Picea jezoensis

Wenst u alle artikels te lezen? Word dan vandaag nog lid.